Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ταμείο Αρωγής και Αποκατάστασης τραυματισμένων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών.


Οι σοβαροί τραυματισμοί και τα έξοδα που συνεπάγονται για τα σωματεία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του Ερασιτεχνικού αθλητισμού, ιδίως τη σημερινή δύσκολη εποχή, που τα χρήματα βρίσκονται πολύ δύσκολα.  
 Όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι και τη φετινή χρονιά είχαμε πάλι μερικούς σοβαρούς τραυματισμούς ( ενδεικτικά να πούμε Ατσάλης, Ψαρρός , Μαυρογιάννης, συγνώμη αν ξεχνάμε κάποιον) που κόστισαν πολλά χρήματα στις ομάδες. 
Τώρα ήταν ο Κανάρης και ο Όμηρος, δυστυχώς αύριο  θα είναι κάποια άλλη ομάδα και κανείς ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θέλει να βρεθεί σε τέτοια θέση. 
Όποτε για τη δημιουργία του Ταμείου Αρωγής πρέπει πρώτα να υπάρχει η συμφωνία των ομάδων. Η 'Ένωση απλά θα εποπτεύει για τα χρήματα και τα διαδικαστικά όπως θα δείτε παρακάτω.
Το κυριότερο τώρα που θα έχετε όλοι σαν απορία. Από που βρίσκουμε χρήματα;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι συλλογής χρημάτων για το ταμείο και το κυριότερο χρημάτων τα οποία θα τα δίνουν τα σωματεία  για τα σωματεία και μόνο.
1) Διαβάζουμε και ακούμε αρκετές φορές πως υπάρχουν μερικοί παρατηρητές αγώνων οι οποίοι ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ   δεν παίρνουν την αμοιβή των αγώνων που πάνε. Κάλλιστα μπορεί η αμοιβή αυτή να πηγαίνει στο ταμείο.
2) Στη φετινή αγωνιστική περίοδο έγιναν συνολικά 364 αγώνες ( Α΄ 182, Β΄ 155 δεν έγινε το Οινούσσες - Α.Ε. ΧΙΟΥ-ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ, Κύπελλο 25 και 2 τα μπαράζ). 
Βάλτε στο εξοδολόγιο  αυτών των αγώνων μια επιπλέον επιβάρυνση για το ταμείο 5€ με 10€ και αυτόματα ξεκινάμε με ένα ποσό από 1820€ έως 3640€. 
Όσο αφορά τα επιπλέον έξοδα των ομάδων αυτό μεταφράζεται περίπου σε ένα ποσό από  75€ μέχρι 150€ σε διάστημα 8-9 μηνών που διαρκεί η αγωνιστική περίοδος, δηλαδή ούτε 20€ το μήνα αν πούμε για επιπλέον ποσό 10€ ανά αγώνα για τον γηπεδούχο. Εδώ να πούμε ότι μια ομάδα καλύπτει τα έξοδα σαν γηπεδούχος για 13 ή 14 αγώνες πρωταθλήματος  και τα μισά από 1 έως 5(αν παίζει μέχρι τον τελικό) αγώνες κυπέλλου. 
Ότι και να είναι πάντως ένα επιπλέον έξοδο 150€, κοινό για όλες τις ομάδες, για την ενίσχυση του ταμείου αυτού, δεν πρέπει να βρίσκει κανέναν αντίθετο τη στιγμή που από το ταμείο αυτό σίγουρα θα  χρειαστούν όλοι κάποια στιγμή ενίσχυση.
3) Συζήτηση  με την Ένωση για την κατάθεση στο ταμείο ενός ποσοστού από τα πρόστιμα και τις ποινές ή από άλλα έσοδα π.χ. τελικός Κυπέλλου.
Όπως βλέπετε άνετα μπορεί να γίνει το ξεκίνημα με ένα σίγουρο ποσό κοντά στις 4.000€. 
Από κει και πέρα είναι το άλλο θέμα του πως μοιράζονται τα χρήματα. 
Το πρώτο και κυριότερο είναι η σύσταση από την Ε.Π.Σ. μια επιτροπής ( Υγειονομικής ας πούμε ) και η στελέχωση της με κατάλληλους και γνώστες περί των ιατρικών. 
Για μας απαραίτητη είναι  η παρουσία του Προέδρου και η συμμετοχή εκπροσώπων από ομάδες που θα είναι γνώστες του θέματος (π.χ. Σ. Βασιλάκης από Θύελλα, Π Πρωάκης από Άτλα, Π. Κελεπερτζής από Ποσειδώνα, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι που μας διαφεύγει το όνομα τους ). Η επιτροπή αυτή θα εξετάζει τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν οι ομάδες ( γνωματεύσεις, αποδείξεις εξόδων κ.τ.λ.) και θα αποφασίζει για το ποσό της βοήθειας. 
Λογικό είναι άλλη η βοήθεια προς κάποιον που έχει ένα βαρύ διάστρεμμα και άλλη σε κάποιον που έχει μπει χειρουργείο.
Εδώ φυσικά είναι απαραίτητη και η συνεργασία των ποδοσφαιριστών αφού για αυτούς γίνεται το ταμείο. Γνώμη μας είναι πως άλλη η ενίσχυση σε κάποιον που έχει ασφάλεια Δημοσίου, Σωμάτων Ασφαλείας και άλλη σε κάποιον εργάτη ή ανασφάλιστο. Άρα ένα κριτήριο πρέπει να είναι και η ασφάλεια που έχει κάποιος. 

Εδώ σας παραθέτουμε τι ισχύει στην Ε.Π.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ:
  • Τα σωματεία που με αίτησή τους προς την ΕΠΣΛ ζητούν οικονομική ενίσχυση ποδοσφαιριστών τους που είχαν σοβαρό τραυματισμό κατά την ενάσκηση των ποδοσφαιρικών τους δραστηριοτήτων, θα πρέπει να προσκομίζουν στη Γραμματεία, πέρα των άλλων δικαιολογητικών (ιατρικές γνωματεύσεις, είσοδος – εξιτήριο από Νοσοκομεία, αντίγραφο φύλλο αγώνα στο οποίο αναγράφεται ο τραυματισμός και η αντικατάσταση του τραυματισμένου παίκτη) και τις ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ αποδείξεις των ποσών που δαπανήθηκαν για την αποθεραπεία, προκειμένου όλα αυτά τα δικαιολογητικά να σταλούν στο αρμόδιο τμήμα της ΕΠΟ, το οποίο εγκρίνει και καταβάλει το 70% της όλης δαπάνης της αποθεραπείας.
(Τώρα αυτό που λένε για καταβολή του 70% από την ΕΠΟ είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αλλά ευτυχώς που εδώ  υπάρχει ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας το εξηγήσει.)

Ακόμα αναφέρουμε το παράδειγμα από τον Σύνδεσμο  Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας :
  Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός ταμείου για τους ποδοσφαιριστές που είχαν κατά την διάρκεια μιας χρονιάς έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό.
Δημιουργήθηκε μια επιτροπή, η οποία αξιολογεί τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή και τον βοηθά οικονομικά στην αποκατάσταση του, με έσοδα που υπάρχουν στο ταμείο του ΣΕΠΑ από εκδηλώσεις, τελικούς διοργανώσεων κ.λ.π.
 Τελειώνοντας και μετά από δύο μόνο παραδείγματα για το τι γίνεται σε άλλες περιοχές,  είναι φανερό πως το σημαντικότερο είναι να υπάρχει θέληση από τους παράγοντες για να γίνει κάτι, που στο μέλλον θα λειτουργεί μόνο υπέρ των ομάδων και των ποδοσφαιριστών.
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Συμφωνία των ομάδων στη Γ.Σ. του καλοκαιριού.
Έρχεται η πρόταση στη Γ.Σ. και οι ομάδες ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.  
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ : Δημιουργία επιτροπής από παράγοντες ομάδων και μέλη του Δ.Σ της Ε.Π.Σ. που θα πάρει τις αποφάσεις για την χρηματοδότηση του ταμείου.
ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Δημιουργία από την Ε.Π.Σ. σε συνεργασία με τις ομάδες, της επιτροπής που θα εξετάζει τα δικαιολογητικά και θα αποφασίζει για την ενίσχυση των σωματείων.

Ειλικρινά ελπίζουμε η πρόταση μας να είναι η αφορμή για τη δημιουργία αυτού του ταμείου. Σίγουρα δεν είναι η τέλεια πρόταση, σίγουρα υπάρχουν κενά και άλλα πράγματα που δεν έχουμε σκεφτεί , αλλά αν πραγματικά αγαπάτε τις ομάδες σας και το ποδόσφαιρο οι παράγοντες  και αν νοιάζεστε πραγματικά  για όλες τις ομάδες τους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ  ποδοσφαιριστές  οι του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.,  τότε όλοι μαζί  καθίστε, συζητήστε, πείτε τις ιδέες σας και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάντε κάτι για το ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ.

Υ.Γ.1 το ότι κάναμε αυτή την πρόταση δεν σημαίνει ότι σταματάμε εδώ. Περιμένουμε να δούμε αντιδράσεις και αν πραγματικά κάποιοι ( κυρίως από  τα Σωματεία ) έχουν διάθεση για βήματα προς τα μπροστά. 
Η Γ.Σ. του καλοκαιριού δεν αργεί αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε μέχρι τότε.


       

10 σχόλια:

  1. θα το κάνει τωρα που ανέλαβε ο γιώργος φρατζέσκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ???? ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το γνωρίζουμε. γιατί εμείς δεν έχουμε δικούς μας ( ρουφιάνους δηλαδή ) εκεί μέσα να μας λένε μετά από μια ώρα τι ακριβώς ειπώθηκε και τι σχολιάστηκε και δεν μας ενδιαφέρει
      Άλλα επειδή τους γνωρίζουμε καλά και ξέρουμε ότι μας διαβάζουν , όπως όλες τις άλλες σελίδες,
      είναι κάτι ( αν ισχύει φυσικά αυτό που γράφεις) που το περιμέναμε.Πολλοί είναι αυτοί που θα θέλουν την " πατρότητα" της πρότασης. Αλλά που ήταν τόσο καιρό; Τη chiοmpala περίμεναν ή το τέλος της χρονιάς. Μακάρι πάντως να ειπώθηκε κάτι και να γίνει. Εμείς μαζί τους.

      Διαγραφή
  3. Δηλαδη ο Φρατζεσκος τι ανελαβε ρε παιδια? Αφου ο Σαρρης εκανε, κανει και θα κανει το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ κουμαντο. Δουλευομαστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ολα τα ξέρεις, πονηρέ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εκατό φορές καλύτερα Φρατζέσκος παρά κάτι άλλοι νεόκοποι πανηρούληδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ή ΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ? ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΚΟΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος και να κάνει κουμάντο το θέμα είναι να κάνει κάτι επιτέλους προς τα μπροστά. όλα τα άλλα είναι για να γράφονται σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "μπροστά" έχει ρίσκο ασε που θα μπλεξουμε σε τιποτα ανωμαλα ρηματα και θα γινει το ελα να δεις. Το "γνωστο" ομως βολευει όλους και ειναι δοκιμασμενο. Ενταξει ασχετα αν ειναι "γνωστο" και να γινουν μερικες μαλακιες δε πειράζει μωρέ. Κάποτε θα το μάθουμε. Που να μπλεκουμε τωρα σε "ταμεια αρωγής"...θα γίνει της "αρωγής" και της "ευδοκίμησης". Ασε που η λέξη "αρωγή" είναι και άγνωστη. Πριν λίγα χρόνια μπήκε σε Πανελληνιες και το Υπουργείο έδωσε διευκρινιστικη απάντηση στο τι σημαίνει για να γραψουν οι μαθητές.
    Γ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή