Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Οι ερασιτέχνες της Αχαΐας !


Όταν ο ΠΣΑΠ "συνάντησε" τους Ερασιτέχνες Αχαϊας

Όταν ο ΠΣΑΠ "συνάντησε" τους Ερασιτέχνες Αχαϊας Τι είπαν ο Στέλιος Γιαννακόπουλος με τον Δημήτρη Κόμπλα


Την Παρασκευή συσκέφθηκαν στα γραφεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ο  Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Π. Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο Ταμίας Σάκης Δημόπουλος με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας Δημήτρη Κόμπλα.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έγινε γνωστή η επανίδρυση, η ιστορία, η φιλοσοφία του Σ.Ε.Π.Α. καθώς και  οι στόχοι του Συνδέσμου σε βραχυπρόθεσμο αλλά και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αναλυτικά αναφέρθηκαν τα προβλήματα του Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή με έμφαση :
Στον τομέα της Υγείας σε επίπεδο πρόληψης (σωστές και τακτές εξετάσεις, σωστή ενημέρωση για την προπόνηση, διατροφή, εξωγηπεδική ζωή) αλλά και αντιμετώπισης τραυματισμών με έμπρακτες μορφές βοήθειας (Γιατροί σε όλα τα γήπεδα, στήριξη σε ειδικές περιπτώσεις τραυματισμών).
● Στην κατάσταση των αγωνιστικών χώρων που κρύβουν κινδύνους για την ακεραιότητα της σωματικής υγείας των ποδοσφαιριστών αλλά επηρεάζουν και την διάθεση για ποιοτική άθληση και ευχαρίστηση από τις αθλοπαιδιές.
Στην Αθλητική  Παιδεία των Ερασιτεχνών από τις μικρές ηλικίες έως ότου ενηλικιωθούν με ιδιαίτερη αναφορά α) στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, β) στους ερασιτέχνες που γίνονται επαγγελματίες και στα εφόδια που πρέπει να αποκομίζουν από τα ερασιτεχνικά σωματεία ώστε να ανταπεξέρχονται πιο άμεσα σε υψηλές απαιτήσεις έχοντας σφαιρική και εμπεριστατωμένη γνώση του ποδοσφαίρου σε επαγγελματικό επίπεδο, γ) στην ευπρεπή παρουσία τους στους  αγωνιστικούς χώρους, δ) στους ερασιτέχνες ως φίλαθλους – οπαδούς και στην πρότυπη στάση και συμπεριφορά που οφείλουν να επιδεικνύουν στις κερκίδες. Χαρακτηριστική φράση αυτής της συζήτησης  ήταν ότι «Ο Π.Σ.Α.Π. θέλει ποδοσφαιριστές με επίπεδο».
● Στην Αθλητική  Παιδεία των  παραγόντων, προπονητών που με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν, θα προβάλλουν και θα ενισχύουν υψηλά αθλητικά πρότυπα.
● Σε  θέματα μεταγραφών των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και εναρμόνισής τους με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς.
● Στο Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο και στις συντονισμένες κινήσεις από τις Ενώσεις Σωματείων, Προπονητών, Διαιτητών και Ποδοσφαιριστών με άμεσο στόχο την εξύψωση του επιπέδου του Ποδοσφαίρου στο Νομό μας.
Οι δύο σύνδεσμοι συμφώνησαν από κοινού σε περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία σχετικά με τα φλέγοντα ποδοσφαιρικά θέματα.

Υ.Γ. (από  chiompala)
Τελικά εδώ είναι δύσκολο ή δεν υπάρχει ανάγκη για αντίστοιχες κινήσεις;
Βλέπουμε Λήμνο, Αχαΐα (και ποιος ξέρει σε ποια άλλα μέρη) οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές προσπαθούν να πετύχουν πράγματα που βοηθούν πρώτα τους ίδιους και κατ επέκταση τα Ερασιτεχνικά σωματεία. 
Μήπως πρέπει και εδώ σιγά σιγά να προσπαθήσουμε όλοι μαζί;
Διαβάστε πως  βλέπουν στην Αχαΐα  τον Σύνδεσμο:
Εδώ και 3 χρόνια στο τοπικό ποδόσφαιρο της περιοχής μας, έχει επαναλειτουργήσει ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας, με την πρωτοβουλία του παλαιού τερματοφύλακα Δημήτρη Κόμπλα και την συμμετοχή αρκετών ποδοσφαιριστών που θέλουν και προσδοκούν ένα καλύτερο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Τι είναι όμως ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών; Πολύ φοβάμαι ότι αρκετοί από τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της περιοχής δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη του και άλλοι που ξέρουν, δεν έχουν καταλάβει την πραγματική σημασία αυτού του θεσμού και τα οφέλη που έχει καταφέρει να περάσει, για ένα καλύτερο επίπεδο στα γήπεδα μας.
Καταρχήν θα πρέπει τονίσουμε πριν ξεκινήσουμε να αναλύσουμε κάποια πράγματα για τον Σύνδεσμο ότι αυτός προϋπήρξε την δεκαετία του ‘80 για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά για κάποιους λόγους αυτή η κίνηση δεν συνεχίστηκε.
Για αυτό μιλήσαμε για επαναλειτουργία του. Και εκεί λοιπόν, μέσα στο 2010, ήρθε ο Δημήτρης Κόμπλας με μερικούς ακόμα ποδοσφαιριστές να επανιδρύσουν τον Σύνδεσμο με σκοπό ένα καλύτερο ποδόσφαιρο για όλους μας.
Η αρχή ήταν δύσκολη, με μικρή συμμετοχή ποδοσφαιριστών και μεγάλη άγνοια για την ύπαρξη αυτού του θεσμού. Και όμως, όλα σιγά-σιγά άρχισαν να αλλάζουν, με τον Σύνδεσμο να μπαίνει δυνατά και στα δρώμενα της ΕΠΣ Αχαΐας και να έχει σημαντικό λόγο για πολλά θέματα που αφορούσαν τον Ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή.
Πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η καθιέρωση της Γιορτής του Ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή σαν μια επιβράβευση σε όσους διακρίθηκαν στα γήπεδα. Αυτή ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία και την περσινή περίοδο στο Στάδιο της Παναχαϊκής.
Επίσης ο Σύνδεσμος συμμετείχε και σε δύο εκδηλώσεις Κοπής Πίτας της ΕΠΣ Αχαΐας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διαιτητών και Σύνδεσμο Προπονητών. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα αυτής της προσπάθειας ήταν η δημιουργία ενός ταμείου για τους ποδοσφαιριστές που είχαν κατά την διάρκεια μιας χρονιάς έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό.
Δημιουργήθηκε μια επιτροπή, η οποία αξιολογεί τον τραυματισμό του ποδοσφαιριστή και τον βιηθά οικονομικά στην αποκατάσταση του, με έσοδα που υπάρχουν στο ταμείο του ΣΕΠΑ από εκδηλώσεις, τελικούς διοργανώσεων κλπ.
Επίσης ο Σύνδεσμος βοήθησε, μαζί με τον κ. Μπαλαφούτη (πρόεδρο της ΕΠΣ Αχαίας), να βρεθεί πρόγραμμα ασφάλειας από τραυματισμούς για τις ομάδες, το οποίο δυστυχώς δεν προχώρησε όπως θα περίμεναν όλοι από τις ίδιες τις ομάδες. Εκτός από τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος διαθέτει και το δικό του προσωπικό μπλόκ για ενημέρωση, στην διεύθυνση www.sepaxaias.blogspot.gr, με υλικό από τις διάφορες εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει.
Πάνω-κάτω αυτές είναι οι δραστηριότητες του Συνδέσμου, ο οποίος θα το επαναλάβουμε και ας γίνουμε κουραστικοί, έχει πετύχει πάρα πολλά πράγματα για τον Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή. Και δυστυχώς δεν έχει από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές την ανταπόκριση που χρειάζεται.
Υπήρξαν πολλές φορές στο παρελθόν εκκλήσεις για μια Γενική Συνέλευση σε όλους τους ποδοσφαιριστές, για ιδέες, προτάσεις κλπ, αλλά ουδείς δεν έμπαινε στον κόπο να πάει μια βόλτα σε αυτές και να βοηθήσει τα παιδιά που κρατάνε τον Σύνδεσμο και μάλιστα εντελώς εθελοντικά. Δυστυχώς τον θυμόμαστε μόνο στις Γιορτές του Ερασιτέχνη για τις βραβεύσεις και πουθενά αλλού.
Αν καταλάβαιναν όλοι, πόσο σημαντική είναι η προσφορά του, θα έπρεπε να δίνουν το παρών δυναμικά σε οτιδήποτε οργανώνει. Και όλα αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, εντελώς εθελοντικά. Μέσα από αυτό εδώ το άρθρο, ας γίνει μια αρχή να στηρίξουμε και να μάθουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον Σύνδεσμο.
Είναι κάτι που αξίζει, με αξιόλογους ανθρώπους να τον επανδρώνουν. Σκεφτείτε ότι μέσα στο Δ.Σ υπάρχει ο Παύλος Ανωγιάτης, ένας άνθρωπος που το όνομα του τα λέει όλα… Αντίστοιχοι Σύνδεσμοι από όσο γνωρίζω, υπάρχουν στην Λάρισα, στην Καλαμάτα και στην Λήμνο. Ίσως και σε άλλα μέρη που τυχόν να μην ξέρω.
Μάλιστα ο δικός μας Σύνδεσμος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους, με ανταλλαγές απόψεων και διοργανώσεις φιλικών παιχνιδιών μεταξύ μας.
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτή την στιγμή τον Σύνδεσμο και κάνουν εντελώς εθελοντικά πολύ σπουδαία δουλειά. Πρόεδρος: Δημήτρης Κόμπλας Γραμματέας: Άγγελος Σκιαδάς Ταμίας: Θανάσης Κακαφώνης Εκπρόσωπος τύπου: Αποστόλης Νικολόπουλος Ειδικός Γραμματέας: Αντώνης Καλέντζης Εκπρόσωπος Συνδέσμου για Δήμους Αιγιάλειας – Καλαβρύτων: Παύλος Ανωγιάτης Εκπρόσωπος Συνδέσμου Δυτικής Αχαΐας – Δήμου Ερύμανθου: Γιώργος Λαγός Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Ηλίας Ασκούνης Υπεύθυνη σε θέματα Γυναικείου Ποδοσφαίρου: Ασπασία Τσάνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου