Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση σε όσους επιθυμούν να διοικήσουν.

Οι αλλαγές στο χώρο διοίκησης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα θα είναι σαρωτικές. 

Επόμενο είναι να επηρεαστεί και το  ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε θέματα διοίκησης και εκπροσώπησης του στα κέντρα αποφάσεων .

Ας τα λάβουν υπόψιν τους όσοι ετοιμάζονται για το Φεβρουάριο.



Όσο για εμάς  ( γιατί και εμείς είμαστε έτοιμοι για το Φεβρουάριο ) σήμερα  λέμε τρία από τα βασικά πράγματα που θέλουμε να  εφαρμόσουμε:

1) ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

2) ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ      
    ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΕΝΩΣΗΣ 

3) "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΗΣ ΕΝΩΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Αναλυτικά για αυτά  τα τρία θα αναφερθούμε σύντομα με νέα ανάρτηση και εκεί θα υπάρχουν και τα άλλα που θέλουμε να εφαρμοστούν για να φύγει το ποδόσφαιρο στη Χίο από τη σημερινή, όχι ευχάριστη , θέση που το έχουν φέρει.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΊΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΥΓΚΡΩΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΡΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ λοιπόν και σύντομα περισσότερα. 

Ας δούμε τι γράφουν δύο αθλητικές ιστοσελίδες :

sport-fm.gr

«Τσεκούρι» στις ΕΠΣ από την Επιτροπή Εξομάλυνσης και ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

Τα προνόμια στους παράγοντες των Ενώσεων αναμένεται να κόψει η Επιτροπή Εξομάλυνσης, η οποία σκοπεύει να ενισχύσει τη θέση των ομάδων της Super League και της Football League. 
Ριζικές αλλαγές πρόκειται να κάνει η Επιτροπή Εξομάλυνσης στις παροχές που απολαμβάνουν οι πρόεδροι και γενικότερα οι παράγοντες των ΕΠΣ. 

Η παρέμβαση των FIFA-UEFA αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, καθώς αναμένεται να κοπούν αρκετά από τα προνόμια των Ενώσεων και παράλληλα θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη οι σύλλογοι των πρώτων δύο κατηγοριών στο εκλογικό σώμα όπως αναφέρεται στη «Live Sport». 

Ο Κωστάκης Κουτσκούμνης έριξε μπηχτές πρόσφατα, αναφερόμενος στους παράγοντες των ΕΠΣ και τις επιτροπές της ΕΠΟ. Είναι περίπου 20 και όσοι πρόεδροι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της εκάστοτε διοίκησης συμμετέχουν σε 4-5 από αυτές. Με αυτόν τον τρόπο ταξιδεύουν στην Αθήνα μια με δύο φορές την εβδομάδα με όλα τα έξοδα πληρωμένα (διαμονή, φαγητό) και εισπράττουν οδοιπορικά που υπολογίζονται όσο περίπου ένας καλός μισθός δημοσίου. 

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων παίρνουν έως και 2.500 ευρώ τον μήνα μόνο για την παρουσία τους στις επιτροπές και στο ΔΣ της ΕΠΟ και έτσι οι επιτροπές διατηρούν «αιχμάλωτους» τους παράγοντες με την εκάστοτε διοίκηση της Ομοσπονδίας μέχρι τις εκλογές.
Η FIFA και η UEFA θα προσπαθήσουν με τις αλλαγές που σκοπεύουν να κάνουν να περιορίσουν τον χορό χιλιάδων ευρώ που έχει στηθεί εδώ και καιρό λόγω αυτών των συνθηκών. 

Με ποιον τρόπο; Με τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, που θα προβλέπει μια ψήφο για κάθε ΕΠΣ αντί για τρεις που ισχύει τώρα και θα συμβεί το αντίστροφο με τις ΠΑΕ της Super League (τρεις αντί μιας δηλαδή). Παράλληλα, μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές θα αποκτήσει και η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία, η Football League, καθώς θα έχει τουλάχιστον μια ψήφο ο κάθε σύλλογος. Ίσως και δύο. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη. 

Επίσης, αλλαγές αναμένονται και στη σύνθεση του ΔΣ της ΕΠΟ. Με τα τωρινά δεδομένα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Λίγκας και τέσσερις συμβούλους. Πρόθεση των διεθνών συνομοσπονδιών είναι να αποτελείται κατά 50 % από παράγοντες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και το άλλο μισό να απαρτίζεται παράγοντες των επαγγελματικών κατηγοριών ώστε να αποδυναμωθούν οι πρόεδροι των ΕΠΣ και να σταματήσει ο χορός των ευρώ που αναφέραμε πιο πάνω. 

Ακόμη, είναι πιθανό να μην έχουν πλέον δυνατότητα να εκλέγονται οι πρόεδροι των ΕΠΣ από στο ΔΣ της ΕΠΟ. Ωστόσο, όλες οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα πρέπει να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και θεωρείται δεδομένο ότι FIFA και UEFA θα συναντήσουν σημαντικά εμπόδια.

soccerplus.gr

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο - Τί λέει για ΕΠΣ, εκλογές, διαιτησία


Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, και Αθλητισμού «Περί ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού». Η διαβούλευση θα είναι διάρκειας 40 ημερών και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016. Το αθλητικό νομοσχέδιο αποτελεί μια συνολική αναθεώρηση και κωδικοποίηση της αθλητικής νομοθεσίας από το 1999 και εντεύθεν και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης προκειμένου να υπάρξει συναίνεση με τη FIFA σε ζητήματα όπως το εκλογικό σύστημα, ο περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικήσεων και η διαιτησία.

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

- Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων,  υιοθετείται αναλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπούνται στο ΔΣ όλες οι τάσεις ανάλογα, βέβαια, με τις ψήφους που έλαβαν, και επίσης προβλέπεται, υπό προϋποθέσεις, η απαγόρευση σε εκτελεστικό μέλος ΔΣ Ένωσης, όπως είναι οι πρόεδροι των Ενώσεων, να είναι ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ της αθλητικής ομοσπονδίας. Επίσης περιορίζονται σε δύο οι θητείες των εκτελεστικών μελών της ΕΠΟ και των ομοσπονδιών με εξαίρεση του ταμίες. Ομοσπονδιών
- Για τα κωλύματα μελών ΔΣ αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων: Θα εκπίπτουν αυτοδίκαια του αξιώματός τους όσοι παραπέμπονται σε δίκη με απόφαση του συμβουλίου εφετών ή όσοι αντιμετωπίζουν περιοριστικούς όρους από τη δικαιοσύνη. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σήμερα στο ποδόσφαιρο. 
- Οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από ΑΑΕ που τέθηκε σε εκκαθάριση θα βαρύνουν και τη νέα που θα ιδρυθεί στη συνέχεια από το ίδιο σωματείο, η οποία θα θεωρείται διάδοχος της παλιάς και δεν θα απαλλάσσεται από τα κάθε είδους χρέη της. Άρα η αλλαγή ΑΦΜ δεν θα απαλλάσσει της αθλητικές ανώνυμες εταιρείες από τις οφειλές τους.

- Το νομοσχέδιο απαγορεύει τον δανεισμό ποδοσφαιριστών που ήταν έντονος και γινόταν από τον ΟΣΦΠ προς άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Η απαγόρευση είναι γενική και έγινε με το σκεπτικό ότι πολλές φορές μέσω αυτής δημιουργούνται «παραρτήματα» και νοθεύεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου