Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ( ΑΛΛΟΥ ΦΥΣΙΚΑ) ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Αποθέωση του fair play στο τελικό της ΕΠΣ Ηρακλείου

Ημερομηνία: 26 Μαρτίου, 2015 12:49
Αποθέωση του fair play στο τελικό της ΕΠΣ Ηρακλείου


Σε αποθέωση του fair play εξελίχθηκε ο τελικός κυπέλλου της ΕΠΣ Ηρακλείου ανάμεσα στις Μοίρες και τον Ατσαλένιο (0-1) που φιλεξενήθηκε στο «Γεντί Κουλέ» με την παρουσία 2.500 θεατών στις εξέδρες.
Πριν την σέντρα έγινε απονομή στο Παιδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όπου το αύριο του ποδοσφαίρου μας εμφανίστηκε στο γήπεδο και κέρδισε το χειροκρότημα.
Ενώ ο αγώνας κρίθηκε στο τέρμα που πέτυχε ο Σαλταπίδας στο 86΄, οι παίκτες των ηττημένων συνεχάρησαν τους συναδέλφους τους με μια κίνηση που θύμιζε το standing ovation στα ισπανικά γήπεδα και τους με τον τρόπο αυτό τίμησαν τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι».
Η κίνηση αυτή αποκτά συμβολικό χαρακτήρα αν αναλογιστεί κανείς πως η περιοχή αυτή έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον περασμένο Σεπτέμβρη λόγω του θανάτου του οπαδού του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη στην αναμέτρηση με τον Ηρόδοτο έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν στο γήπεδο.
Στα συν της ημέρας τοποθετούμε και το κοινωνικό μήνυμα και έργο με την έναρξη της δράσης «στΑΓΩΝΕΣ ζωής» με στόχο την δημιουργία τράπεζας αίματος και την ευαισθητοποίηση όλων όσοι εμπλέκονται με το τοπικό ποδόσφαιρο για την εθελοντική αιμοδοσία.

Εκτός του κυπέλλου στην Ε.Π.Σ. Ηρακλείου παρακολουθούν και την επικαιρότητα και αντιδρούν.
Το θέμα του Ο.Φ.Η. του αγγίζει όλους και σαν ποδόσφαιρο και σαν κοινωνία, κυρίως οικονομικά.
Βλέποντας την ανακοίνωση μένουμε στην τελευταία παράγραφο. Βάζουμε στο νου μας τα τελευταία νέα από το Νομικό πρόσωπο του Δήμου και αναμένουμε παρόμοιες αντιδράσεις. 

Οι δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού αναφορικά με τον εθελούσιο υποβιβασμό συλλόγων προκειμένου να διαγραφούν τα χρέη τους, προκάλεσε την αντίδραση της ΕΠΣ Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΣΗ:

«Μετά τις δηλώσεις Κοντονή η ΕΠΣ Ηρακλείου και μαζί μας όλοι οι φορείς του νομού αλλά και της Κρήτης ολόκληρης (πολιτικοί, περιφερειακοί και δημοτικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, φίλαθλοι και ολόκληρη η Κρητική κοινωνία) δεν θα μείνουμε απαθείς σε όποιες φωτογραφικές αποφάσεις και νομοθετήματα της Πολιτείας που πιθανόν θα βλάπτουν τις ομάδες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα.

Η νέα κυβέρνηση ελπίζουμε ότι θα πράξει με γνώμονα το δίκαιο και το σωστό. Οι αθλητικές κοινωνίες (ομάδες – σύλλογοι) δεν πρέπει να πληρώσουν και δεν θα πληρώσουν τα λάθη προσώπων Πολιτείας – Ομοσπονδίας και Λίγκας.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου 

Νίκος Τζώρτζογλου».

Υ.Γ. 1  Από τη Γ.Σ. το καλοκαίρι περιμένουμε την τράπεζα αίματος. Ξεχάστηκε ή μέσα στο τεράστιο ενδιαφέρον τους για τον ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή,  δεν θέλουν να τους επιβαρύνουν τον οργανισμό μέσα στους αγώνες με το να δίνουν αίμα; 

Υ.Γ. 2 ( καθαρά προσωπικό μας ) Αδερφή μου Κατίγκω, τελικά οι θεωρίες που είχαμε μικρές ανατρέπονται. Περισσότερα όταν επιστρέψεις από τη "Βασιλεύουσα" . Για να μπεις στο νόημα σου λέω ότι χτες ξενύχτησα και σου αφιερώνω το τραγούδι:
     φωτογραφία με τον 3D στείλε!!!   

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ποδόσφαιρο και σεξισμός: Μία άλλη μορφή διάκρισης





Ο ρατσισμός δεν είναι η μοναδική διάκριση που "σπιλώνει" τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Οι γυναίκες βιώνουν ίδιες (αν όχι μεγαλύτερες) δυσκολίες. Την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, το Contra.gr συμμετέχει στην ενέργεια της 24 Media, που φιλοξενεί το Oneman.gr, με ένα αφιέρωμα στον σεξισμό.
Ο χώρος του αθλητισμού και δη τα ποδοσφαιρικά γήπεδα συχνά χαρακτηρίζονται τόποι απαραίτητης εκτόνωσης απωθημένων, καλά καταχωνιασμένων στα κρυφά συρτάρια των ανθρώπινων οργανισμών. Επί 90 λεπτά, ένας φίλαθλος έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να καταφέρεται επί δικαίων και αδίκων. Όταν ανοίγει αυτά τα συρτάρια, πολλές φορές αναδύεται οχετός ύβρεων.
Ο Σαμουέλ, ο Ντιντιέ και ο Κριστιάν αποτελούν στόχους τέτοιων προσβολών. Οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, πρώτο θέμα συζήτησης. Μαζί και οι αυθόρμητες αντιδράσεις τους, οι αυτονόητες καταδίκες από τον περίγυρο, οι συγκινητικές καμπάνιες κατά του ρατσισμού και η ορθή κινητοποίηση σε ένα φαινόμενο που κατατρύχει ολοένα και πιο βάναυσα την ψυχική και σωματική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο.
Σε μία εποχή έντονων διαχωρισμών σε κάθε έκφανση μιας κοινωνίας, τα ρατσιστικά φαινόμενα γίνονται εύκολα αντιληπτά. Η αντιμετώπισή τους στη συνέχεια έγκειται στη διάθεση και τα μέσα κάθε χώρου. Στο "καλό" σενάριο, ενεργοποιούνται μηχανισμοί τιμωρίας, κάθαρσης και εκπαίδευσης. Στο "κακό", απλά επανεμφανίζονται.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν μιλάμε για την Έβα, την Αλεξάντρα και τη Νικολέττα; Πόσο κατανοητή γίνεται μία υβριστική συμπεριφορά με βάσει το φύλο ενός ανθρώπου και όχι την προέλευση; Ο Σαμουέλ Ετό, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά και ο Κριστιάν Καρεμπέ, όσες επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα κι αν δέχθηκαν, όσο στόχοι ρατσιστικών "αστεϊσμών" κι αν υπήρξαν, είχαν τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε φορείς και οργανισμούς για τη στήριξή τους. Είχαν τη νομοθεσία, αθλητική και ποινική, με το μέρος τους. Είχαν ακόμα και την ευαισθητοποίηση του κοινού να μάχεται στο πλευρό τους.
Οι γυναίκες στο ποδόσφαιρο, όμως, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στο 2015, δεν έχουν κανέναν. Θύματα εξ ορισμού, μετέχοντας σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο που περιορίζει στο ελάχιστο την προβολή (και ανταμοιβή) των κόπων τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τη... δική τους διάκριση: τον σεξισμό.

Αγγλία: 7.000.000.000 λόγοι σιωπής

Το φαινόμενο δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Φίλαθλοι, άνδρες ποδοσφαιριστές, προπονητές, δημοσιογράφοι, παράγοντες, ακόμα και διαιτητές καλλιεργούν με τον τρόπο τους ένα ανθυγιεινό περιβάλλον για μία γυναίκα της οποίας η βασική ενασχόληση είναι να κλωτσάει μία μπάλα. Ή συγκεκριμένα, για 30.000.000 κορίτσια και γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά στο πρώτο Συνέδριο Γυναικείου Ποδοσφαίρου και Ηγεσίας που διεξήχθη υπό την αιγίδα της FIFA στις 6 Μαρτίου, κατά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, έβλεπαν το "φως" της δημοσιότητας οι σεξιστικές επιθέσεις που δέχθηκε μία από τις πιο διάσημες γυναίκες στον χώρο του ποδοσφαίρου, η γιατρός αγώνα της Τσέλσι, Έβα Καρνέιρο. Οι επισκέψεις των "μπλε" στα γήπεδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Άρσεναλ, καθώς και η εμφάνισή της στον αγωνιστικό χώρο για να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε παίκτες των πρωτοπόρων της Premier League φαίνεται πως "αφύπνισαν" τα πρωτόγονα ένστικτα μερίδας φιλάθλων, που τραγουδούσαν συνθήματα σεξιστικού περιεχομένου.


Τα συνθήματα δεν είναι καινούργια. Η καταγραφή τους, όμως, μάλλον είναι. Τη σεζόν 2013-2014, η οργάνωση "Women in Football" που συστάθηκε για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου στα γήπεδα της Αγγλίας, δέχθηκε μόλις 2 καταγγελίες για σεξιστική συμπεριφορά. Φέτος, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι καταγγελίες στην "WiF" και στην ομάδα κατά των διακρίσεων "Kick it Out" ανέρχονται σε 25 και τα θύματα είναι γυναίκες ποδοσφαιριστές, μέλη προπονητικών και ιατρικών επιτελείων, διαιτητές, παράγοντες, δημοσιογράφοι και τσίρλιντερς.
Παρ' όλα αυτά, η αυτοματοποιημένη αντίδραση βρίσκεται ακόμα στα σπάργανά της. Έρευνα της "WiF" για τη σεζόν 2013-2014 δείχνει ότι δύο στις τρεις γυναίκες που βρίσκονται στον χώρο του ποδοσφαίρου αντιμετώπισαν σεξιστική συμπεριφορά. Το 89% εξ αυτών, παραδέχθηκε ότι δεν την κατήγγειλαν σε κάποιον φορέα, διότι θεώρησαν ότι κανείς δεν θα τους έπαιρνε στα σοβαρά.
Ο φόβος τους δεν ήταν αβάσιμος. Στο πρωτάθλημα που την τριετία 2015-2018 οι σύλλογοι θα εισπράξουν 6.900.000.000 ευρώ (ναι, 7 δισεκατομμύρια) από το νέο εγχώριο τηλεοπτικό συμβόλαιο, οι κανονισμοί αναφέρουν ρητά ότι εάν μία ομάδα ερωτηθεί από τη λίγκα ή την ομοσπονδία σχετικά με σεξιστικό περιστατικό και αρνηθεί την ύπαρξή του, τότε η υπόθεση μπαίνει αυτομάτως στο αρχείο! Το προϊόν μοιάζει αρκετά πολύτιμο για να "σπιλωθεί". Δύο διαφορετικοί κόσμοι χαραγμένοι, στο ίδιο νόμισμα.

Ασιατικός Μεσαίωνας

Εάν η κατάσταση σε μία τόσο προηγμένη χώρα σε εξωαγωνιστικά θέματα είναι τέτοια, οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων προκαλούν κλαυσίγελο. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, στις 14 Μαρτίου, η κυβέρνηση της (γυναίκας!) Μαμάτα Μπανερζί στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας ακύρωσε τη διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα γυναικών, κατόπιν αντιρρήσεων των τοπικών μουλάδων σχετικά με το μέγεθος και την εφαρμογή των σορτς που θα φορούσαν οι παίκτριες!
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, συνεχίζει τις εκκλήσεις στην κυβέρνηση του Ιράν να... επιτρέψει στις γυναίκες να παρευρίσκονται στις εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων, κάτι που απαγορεύεται από το μουσουλμανικό κράτος. Την ίδια στιγμή, οι τουρίστριες που καταφθάνουν στην Περσία, μπορούν να παρακολουθούν κανονικά το πρωτάθλημα της χώρας, χωρίς επιπτώσεις από το νόμο!
Δεν είναι τυχαίο που στο Κύπελλο Εθνών Ασίας που διεξήχθη νωρίτερα μέσα στο 2015 (τουρνουά που διεκδικεί το Ιράν για το 2019), η ιρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία απείλησε τους διεθνείς ποδοσφαιριστές που την εκπροσωπούσαν στα γήπεδα της Αυστραλίας ότι θα τους τιμωρήσει, εάν τραβήξουν "selfies" με γυναίκες φιλάθλους στις εξέδρες.

Ο Νικολέττα Κανιάκα τολμάει

Τέτοιου είδους διακρίσεις παρατηρούνται και πιο κοντά σε εμάς. Στις αρχές Μαρτίου, σε φιλικό τουρνουά στη Λευκωσία της Κύπρου, περίπου 50 Βρετανοί στρατιώτες προσέβαλαν με σεξιστικό τρόπο τις αναπληρωματικές παίκτριες της Αυστραλίας στο παιχνίδι ενάντια στην πατρίδα τους. "Έκαναν τρομακτικά σχόλια, φώναζαν, σφύριζαν. Ήταν πολύ άβολα. Μιλάμε για έφηβα κορίτσια και τα αντιμετώπιζαν σαν σεξουαλικά αντικείμενα", δήλωνε αργότερα μία από τις δύο Βρετανίδες φιλάθλους που κατήγγειλαν το περιστατικό.
Κι αν στο περιστατικό της Κύπρου οι θύτες ήταν Βρετανοί, οι Έλληνες δεν ξεφεύγουν από τον παραπάνω κανόνα. Αυτό επιβεβαιώνει και η 21χρονη Νικολέττα Κανιάκα, η μοναδική εκπρόσωπος της χώρας μας στο εξωτερικό που το τέλος της σεζόν θα τη βρει να πανηγυρίζει κάποιον τίτλο, όπως εξάλλου συνέβη και πέρυσι.
"Η πρώτη φορά που συνάντησα τέτοια αντιμετώπιση ήταν στα προκριματικά του Euro 2011 κ-17, όταν ο διαιτητής μιας αναμέτρησης με κοιτούσε έντονα πριν από τη σέντρα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, μου έκλεινε το μάτι και μας έκανε... δώρο και μερικά σφυρίγματα! Μετά από το τέλος του ματς, μου ζητούσε να βγούμε ραντεβού, παρότι ήμουν 15 ετών",θυμάται η τερματοφύλακας της ΝΣΑ Σόφιας.

Προτού μετακομίσει στη Βουλγαρία για να υπερασπιστεί την εστία της επί 7 σερί σεζόν νταμπλούχου, η Νικολέττα είχε περάσει από ακαδημίες και συλλόγους στην Ελλάδα, ενώ ήταν πάντοτε παρούσα στις δοκιμασίες της Εθνικής ομάδας κορασίδων και νεανίδων. Οι εμπειρίες της σχετικά με το ζήτημα, πολλές...
"Κατά τα ψέματα, το ποδόσφαιρο είναι ένα κατ' εξοχήν αντρικό άθλημα, παρότι όσο περνούν τα χρόνια, αυτό μεταβάλλεται. Οι σεξιστικές συμπεριφορές αποτελούν συχνό φαινόμενο, ακόμα και στις προπονήσεις, όταν έρχονται άντρες και μας παρακολουθούν, συνοδεία... περίεργων σχολίων και γέλιων".
Εντοπίζει, μάλιστα, και μία... διαφοροποίηση στα πειράγματα, που σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση μιας παίκτριας: "Η συμπεριφορά αλλάζει εάν μία κοπέλα είναι λιγότερο εμφανίσιμη, αφού τότε δέχεται 'πειράγματα' που θα δεχόταν κι ένας άντρας. Σε περίπτωση, όμως, που πρόκειται για μία όμορφη παίκτρια, τότε τα σχόλια είναι αυξημένα σε αριθμό και μεγαλύτερης έντασης".
Η συχνότητα των περιστατικών είναι τέτοια, που πλέον περνούν απαρατήρητα στις πιο έμπειρες παίκτριες: "Αυτά τα συμβάντα ίσως επηρεάζουν αθλήτριες νεαρότερης ηλικίας ή μικρότερων κατηγοριών λόγω έλλειψης εμπειριών. Προσωπικά, τώρα πια δεν δίνω σημασία και δεν μου κάνει καμία αίσθηση εάν υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου".

"Η λύση βρίσκεται..."

Συζητώντας την έρευνα της "WiF", επιχειρήσαμε μία σύγκριση των ευρημάτων με την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες για τις οποίες γνωρίζει μέσω συμπαικτριών και αντιπάλων. "Σίγουρα υπάρχει αυτό το φαινόμενο και στην Ελλάδα, αλλά πιστεύω σε μικρότερο βαθμό",εξήγησε αρχικά.
Τα βιώματά της από τη Βουλγαρία είναι αντικρουόμενα: "Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια χώρα που δεν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, αλλά σίγουρα υφίστανται διαφορετικές βαθμίδες. Για παράδειγμα, η ομάδα μου στη Βουλγαρία έχει κατακτήσει 10 διαδοχικά πρωταθλήματα, με συνέπεια να μας γνωρίζουν όλοι και να προσέχουν τη συμπεριφορά τους απέναντί μας".
"Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες ομάδες, στις οποίες δυστυχώς έχω ακούσει διάφορα περιστατικά. Μέχρι και 'προπονητή' (σ.σ. τα εισαγωγικά, επισήμανση της Νικολέτας) να προσπαθεί να κάνει κάτι με παίκτριες. Αυτό το έχω συναντήσει και στην Ελλάδα, αλλά και στη Βουλγαρία".

Την επίλυση του προβλήματος ή έστω τη μείωση του φαινομένου την εντοπίζει μέσα από το ίδιο το άθλημα και το κατά πόσο καταφέρνει να προσελκύει πραγματικούς φιλάθλους και ανθρώπους που νοιάζονται γι' αυτό.
"Η καταπολέμηση επιχειρείται μέσα από διάφορα κινήματα της UEFA, τουρνουά και λοιπές διοργανώσεις και ημερίδες. Το θέμα είναι αρκετά λεπτό, αλλά θεωρώ ότι το φαινόμενο του σεξισμού ελαττώνεται όσο αυξάνονται οι άνθρωποι που επιδεικνύουν ειλικρινές ενδιαφέρον και αγάπη προς το γυναικείο ποδόσφαιρο. Αυτοί αυξάνονται διαρκώς".

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

Ο άνεμος αλλαγής στον οποίο προσβλέπει η Νικολέττα πιθανότατα να μην φυσήξει σύντομα ή όσο ισχυρά θα έπρεπε στο ποδόσφαιρο, τουλάχιστον υπό την τρέχουσα διακυβέρνησή του. Ο επικεφαλής τη FIFA, ο... μόνιμος πρόεδρος Μπλάτερ είναι και ο άνθρωπος ο οποίος το 2004 είχε προσφέρει την εξής συμβουλή για να αυξηθεί το ενδιαφέρον γύρω από το γυναικείο ποδόσφαιρο:
"Θα μπορούσαν να είχαν πιο στενά σορτσάκια! Με συγχωρείτε που το αναφέρω, αλλά οι παίκτριες είναι όμορφες και ήδη έχουν διαφορετικούς κανονισμούς από τους άντρες, όπως το ότι παίζουν με πιο ελαφριά μπάλα(σ.σ. κάτι που δεν ισχύει...). Η απόφαση πάρθηκε για να δημιουργήσει μία πιο θηλυκή αισθητική, οπότε γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και με το στιλ; Αφήστε τις γυναίκες να αγωνίζονται με πιο θηλυκά ρούχα, όπως κάνουν στο βόλεϊ".
Σε μία παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία στην οποία ο ίδιος ο Μπλάτερ παραδέχεται ότι "είναι πιο πιθανό να υπάρξει γυναίκα πρόεδρος, παρά να αυξηθούν οι γυναίκες στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA (σ.σ. ήτοι να διπλασιαστούν, αφού αυτήν τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα θηλυκό μέλος, η Λιντία Νσεκέρα από το Μπουρούντι)" και στην οποία όταν έγιναν οι αρχαιρεσίες του 2013 για τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, ο 79χρονος Ελβετός χαιρέτησε την εκλογή πρώτης γυναίκας στην ιστορία με τη φράση "πείτε κάτι κυρίες, πάντα μιλάτε στο σπίτι, μιλήστε κι εδώ", το άμεσο ξερίζωμα της σεξιστικής κουλτούρας μοιάζει ουτοπικό.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που η Καναδή Αλεξάντρα Ρέιτζ, μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου της FIFA και ειδική στα μέτρα κατά της εταιρικής διαφθοράς, παραιτήθηκε των καθηκόντων της διότι η FIFA αρνήθηκε επανειλημμένως να ασχοληθεί με τις προτάσεις της για εξυγίανση του οργανισμού, καταγγέλλοντας σεξιστικό υπόβαθρο σε αυτήν τη στάση.
Η Ρέιτζ, μάλιστα, αποκάλυψε ότι στο κογκρέσο της FIFA το 2012, δύο υψηλά ιστάμενοι της ομοσπονδίας την πλησίασαν και της ζήτησαν να μην προτείνει γυναίκες στη λίστα των υποψηφίων που θα αναλάμβαναν τις έρευνες σχετικά με τη διαδικασία απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε Ρωσία το 2018 και Κατάρ το 2022: "Όταν γύρισα να συζητήσουμε, ένας από αυτούς μου είπε 'σταμάτα να βάζεις γυναίκες γι' αυτές τις θέσεις'. Μου είπε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές και ότι έδινα λάθος μάχη. Του απάντησα 'στ' αλήθεια μου το είπες αυτό;' Είχα μείνει έκπληκτη. Τότε άρχισε να μου εξηγεί τις απόψεις του και να μου δίνει περισσότερες λεπτομέρειες".
Η επιτροπή εν τέλει επέλεξε έναν άντρα, πρώην εισαγγελέα στις ΗΠΑ με προϋπηρεσία στο FBI, τον Μάικλ Γκαρσία, του οποίου το πόρισμα ήρθε στη δημοσιότητα πριν από μερικούς μήνες και δεν εντόπισε κανέναν ένοχο...

Κάθε καταγγελία μετράει, κάθε ενημέρωση σώζει

Η αλήθεια είναι ότι όσο αυξάνεται η ενασχόληση του κόσμου με το γυναικείο ποδόσφαιρο, τόσο γίνονται περισσότερες προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου του σεξισμού στον χώρο αυτό.
Η "WiF" αριθμεί ήδη 1.200 μέλη και συνεχίζει ακάθεκτη τις προσπάθειές της. Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά με θύμα την Έβα Καρνέιρο, εγκαινίασε μία καμπάνια στα social media η οποία θα διαρκέσει για έναν μήνα και κάλεσε τις 92 ποδοσφαιρικές ομάδες του αγγλικού ανδρικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου να συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας στα matchday programmes τους τα προφίλ ξεχωριστών γυναικών, είτε πρόκειται για παράγοντες, φυσιοθεραπευτές, εθελόντριες ή ακόμα και φιλάθλους.
"Ο σεξισμός, με κάθε μορφή και σχήμα, δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτός, οπότε χειροκροτώ αυτήν την προσπάθεια ενθάρρυνσης του κόσμου να αναφέρει κάθε περιστατικό σεξιστικής μεταχείρισης και την προώθηση της συμμετοχικότητας στο ποδόσφαιρο", σχολίασε σχετικά η υπουργός αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Έλεν Γκραντ.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης "Kick it Out", η οποία κατέγραψε και 13 ξεχωριστά περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς την τρέχουσα σεζόν πλην των 25 που καταγγέλθηκαν ταυτόχρονα και στη "WiF", προσθέτει:"Ο σεξισμός και η σεξιστική μεταχείριση πρέπει να καταπολεμάται το ίδιο αυστηρά με τον ρατσισμό και την ομοφοβία. Καλούμε οποιονδήποτε είναι θύμα ή αντιλαμβάνεται τέτοιο περιστατικό, να το καταγγείλει".
Στις αραβικές χώρες, το 14% των αστεριών του μέλλοντος που αυτήν τη στιγμή εκκολάπτονται στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες είναι γένους θηλυκού και μάλιστα προ ολίγων μηνών ο φορέας που καθορίζει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου (IFAB) επέτρεψε τη χρήση μαντήλας κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Το 23% των φιλάθλων στους αγώνες της Premier League είναι γυναίκες και τη σεζόν 2013-2014 υπολογίζεται ότι 4.500.000 γυναίκες είχαν οποιουδήποτε είδους σχέση με το πιο εμπορικό πρωτάθλημα του κόσμου. Εάν σε αυτά τα νούμερα προσθέσουμε και τα 400.000.000 τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών το καλοκαίρι, γίνεται αντιληπτή η δυναμική που υπάρχει στον χώρο.

Οι καταγγελίες, οι διαδικτυακές καμπάνιες, οι εκκλήσεις στους σεκιούριτι να δρουν άμεσα σε περιστατικά σεξισμού εντός των γηπέδων, ακόμα και οι μαζικές αντιδράσεις κατά της απαγόρευσης του Ιράν στο πρόσφατο Κύπελλο Εθνών Ασίας φανερώνουν την τάση που δημιουργείται προς μία θετική κατεύθυνση.
Μόνο ο χρόνος, όμως, θα δείξει εάν θα προσεγγίσουμε τα λόγια που βγαίνουν μέσα από το στόμα του... λύκου, Ζεπ Μπλάτερ: "Σε όλες τις συνομοσπονδίες, δεν υπάρχουν γυναίκες. Είναι ένα άθλημα... ματσό και είναι κρίμα. Θα πρέπει να αλλάξουμε το μέλλον".
Πηγές: Guardian, BBC, CNN, FIFA, Womeninfootball.co.u

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΙΚΟΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ( ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ)

Με αφορμή όσα διαβάσαμε στη σημερινή Αθλητική Χίο σχετικά με τη διαμαρτυρία της Δάφνης για τη μη οικονομική βοήθεια από τη διοργανώτρια και ότι το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό Δ.Σ. ας δούμε τι γίνετε σε άλλες Ενώσεις και ελπίζουμε να βοηθηθεί η ομάδα του νησιού όπως τις προηγούμενες χρονιές.
Για την ΕΠΣ Χανίων το είδαμε ότι οι εισπράξεις πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ε. Π.Σ. ΑΡΓΟΛΊΔΑΣ :
 Η ΕΠΣ Αργολίδας  ρυθμίζει ήδη  όλες  τις λεπτομέρειες του τελικού  στον οποίο θα υπάρχει, όπως πάντα άλλωστε, ελεύθερη είσοδος.
http://www.epsarg.gr/announcements/display_announcement.php?announcement_id=1271

Ε.Π.Σ. ΗΜΑΘΙΑΣ : ( Εδώ έχουν  ανθρωπιά και το δείχνουν)
Τελικός κυπέλλου 2014-15
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ

Η διοίκηση και η επιτροπή πρωταθλήματος και κυπέλλου της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ εκφράζει δημόσια τις ειλικρινείς ευχαριστίες προς όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια και επιτυχή τέλεση του τελικού κυπέλλου της Ε.Π.Σ.Π. περιόδου 2014-15, μεταξύ Διαγόρα Σεβαστής-Πύδνα Κίτρους 0-1.
Ευχαριστεί.
Τους Δήμους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, τον Ο.Π.Π.Α.Π. Κατερίνης, τη διοίκηση του Αιγινιακού και Σ.Φ.Κ. Πιερικός, το προσωπικό του Α΄ Δ.Α.Κ. Κατερίνης.
Την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης, τη Διασωστική ομάδα Πιερίας.
Τις διοικήσεις και τους φιλάθλους των δύο φιναλίστ για το άριστο και εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας. Και ιδιαίτερα τους πρωταγωνιστές του τελικού, τους ποδοσφαιριστές που αλληλοσεβόμενοι τον αντίπαλο δικαίωσαν το Πιερικό ποδόσφαιρο και καταξίωσαν το «ευ αγωνίζεσθε».
Τους διαιτητές του τελικού Π. Συμεωνίδη – Γ. Θεοδώρου-Α. Γιαμούζη – Α. Ασλανίδη και τους παρατηρητές Δ. Λάϊο – Β. Σκένδρα.
Τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας για την συμβολή στην προβολή και ανάδειξη του τελικού, ως τη γιορτή του Πιερικού ποδοσφαίρου.
Τον κάθε φίλαθλο ξεχωριστά που ενίσχυσε με την αγορά του εισιτηρίου την οικογένεια του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή Βασίλη Δάλλα στη μνήμη του οποίου τελέστηκε ο αγώνας.
Τους χορηγούς που υποστήριξαν ευγενικά τον τελικό του κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Πιερίας.
Ε.Π.Σ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: 
 Η είσοδος είναι ελεύθερη για μαθητές-μαθήτριες, ποδοσφαιριστές-ποδοσφαιρίστριες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ε.Π.Σ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Τα εισιτήρια των αγώνων θα εκτυπώνονται με τη φροντίδα των γηπεδούχων σωματείων.
Η τιμή των εισιτηρίων των αγώνων καθορίζεται με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 
περιόδου 2014 – 2015 της ΕΠΟ.
Η Ένωση παραιτείται του ποσοστού, που αναλογεί σε αυτή, υπέρ των διαγωνιζομένων ομάδων.
Ε.Π.Σ. ΑΧΑΪΑΣ:
 το είδαμε πριν λίγες μέρες. Οι εισπράξεις στο ταμείο τραυματιών ποδοσφαιριστών.  
Ε.Π.Σ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Άρθρον 7ον Οικονομική Οργάνωση – Διαχ/ση – Τηλεοπτικά Δικαιώματα
Α) Η οικονομική οργάνωση, διαχείριση και ο έλεγχος των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος Ερασιτεχνών, ανήκει στην Ε.Π.Σ.Θ. που είναι η διοργανώτρια των αγώνων της 1ης Φάσης, αλλά και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο σχετικό άρθρο του ΚΑΠ.
Β) Τα έξοδα των αγώνων του Κυπέλλου βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο ενώ τα έξοδα του τελικού αγώνα Κυπέλλου βαρύνουν εξ΄ ίσου και τα δύο Σωματεία

Ελπίζοντας ότι θα βοηθηθεί η Δάφνη κλείνουμε με την Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ ( ΙΩΑΝΝΕΝΑ) : 

 ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ !!!



Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ( ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ)



Ευχαριστήριο 

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Σ. Χανίων θέλουν να ευχαριστήσουν τα διαγωνιζόμενα σωματεία του Τελικού αγώνα Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος, Π.Σ. Άρη Βουκολιών – Α.Π.Σ. Άρη Σούδας, το Δήμαρχο και τον Αρμόδιο Αντιδήμαρχο Χανίων, που διέθεσαν αφιλοκερδώς το γήπεδο Περιβολίων, τους Διαιτητές του αγώνα, οι οποίοι αγωνίσθηκαν και εκείνοι αφιλοκερδώς, τα Μ.Μ.Ε. για την προβολή του αγώνα, καθώς και τους Χανιώτες και Χανιώτισσες φιλάθλους που με την αθρόα προσέλευσή τους συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.



Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Εκ του Δ.Σ.
Ε.Π.Σ.Χ

Πηγή:http://www.epshanion.gr/news/article.asp?code=1723

Υ.Γ. Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση για τη διαιτησία ας δούμε τι γίνεται αλλού:
http://www.epshanion.gr/news/article.asp?code=1694
Εκεί δεν κρύβονται!!!  

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΗ Η ΝΕΑ Δ΄ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (μέρος 2ο )


                                                       
Για όλους τους άλλους ( που λογικά δεν θα χουν ιδέα με το αντικείμενο ) υπάρχουν διαιτητές:
 SUPER LEAGUE
 FOOTBALL LEAGUE
 3ης  κατηγορίας
 4ης  κατηγορίας.
http://www.epo.gr/Default.aspx?a_id=44347

Κάπου αλλού όμως υπάρχει ακόμα η Δ΄ Εθνική κατηγορία. Σίγουρα κάτι παραπάνω θα γνωρίζουν.

Υ.Γ. Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες και  ανοδική πορεία στη συνέχεια.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:45

Το να αναγνωρίζει κάποιος το λάθος του και να το διορθώνει είναι μεγάλο προτέρημα. 
Το να επιμένει όμως σε κάτι γίνεται, αν μη τι άλλο, κουραστικό.
Ας δουν λοιπόν πως διαχωρίζει τις κατηγορίες των διαιτητών ο κανονισμός διαιτησίας τον Ιούνιο του  2014.
http://www.epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/KANONISMOS_DIAITHSIAS_IOYNIOS_2014_c.pdf



 Αλλού συνεχίζουν να αναπολούν την Δ΄Εθνική κατηγορία. 
Ελπίζοντας ότι και πάλι βοηθήσαμε, καλό  απόγευμα σε όλους 

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ (κάπου αλλού)

ΣΕΠΑ: Κάλεσμα σε όλους τους ποδοσφαιριστές


ΣΕΠΑ: Κάλεσμα σε όλους τους ποδοσφαιριστές
Δείτε την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαίας με την οποία καλεί όλους τους ποδοσφαιριστές να δώσουν το παρών στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών την προσεχή, Τετάρτη.
Πιο αναλυτικά:
«Ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Αχαΐας σε συνεργασία με την Ε.Π.Σ. Αχαΐας σας καλούν στο 44ο τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Αχαΐας ο οποίος θα διεξαχθεί την Τετάρτη 11/3/2015 και ώρα 16.00 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο ανάμεσα στον Ατρόμητο Πατρών και τον Άρη Πατρών.
Θα υπάρχει στα εκδοτήρια του σταδίου, εισιτήριο αγώνα (5 ευρώ) με σκοπό τα έσοδα να κατατεθούν ΟΛΑ στο ταμείο Τραυματιζομένων Ποδοσφαιριστών Καλούμε όλα τα μέλη μας μαζικά να παρευρεθούν σε αυτή την όμορφη γιορτή (κάτι το οποίο δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια). Να δηλώσουμε παρών στον τελικό που θα διοργανωθεί σε ένα γήπεδο στολίδι για την πόλη μας.
Παρακαλούμε τα σωματεία να αναβάλλουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες ώστε να έχουν την ευκαιρία οι αθλητές να έρθουν στο γήπεδο. Ο χαρακτήρας είναι ιερός καθώς τα έσοδα θα διατεθούν σε τραυματισμούς ποδοσφαιριστών και πρέπει ΟΛΟΙ να στηρίξουμε με την παρουσία μας».
Υ.Γ. Συγκρίσεις δεν γίνονται δεκτές